Met de hoge (energie)prijzen en het personeelstekort op hun bordje hebben veel restaurateurs het al ingewikkeld genoeg. Toch zitten zij niet stil, en blijft de restaurantsector continu in beweging. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen? Waar moet je als chef, restaurateur of manager komend jaar rekening mee houden? Dit zijn de belangrijkste restauranttrends voor 2023. 

  • Mede doordat foodkeuzes tegenwoordig een onderdeel zijn van de persoonlijke levensstijl, is het lastiger geworden om een restaurantformule als ‘allemansvriend’ te positioneren. Gezien bijvoorbeeld de discussie over wel of geen dierlijke eiwitten, is het meer dan ooit van belang heldere keuzes te maken over positionering en doelgroep.
    ‘Wees standvastig’ is ook een van de 10 lessen van horecaondernemers die wij vroegen naar hun tips voor succes in 2023. Bekijk hier de andere 9 lessen »
  • Het belang van vaste eetmomenten is met de opmars van millennials en Generatie Z verder afgenomen. Ontbijt, lunch, diner en avondsnack zijn steeds meer fluïde eetmomentengeworden. Met name in de steden spelen restaurants hierop in met een flexibel aanbod voor de hele dag. Hoewel de trend zich langzaam ontwikkelt, zal Nederland naar verwachting het voorbeeld van de Verenigde Staten volgen richting kleinere eetmomenten, in streetfood-achtige portionering met een gemiddeld lager aantal kilocalorieën per ‘maaltijd’, verspreid over de dag.
  • De trek van grootschalige all-you-can-eatconcepten (de zogenaamde ‘wereldrestaurants’) naar stadsranden lijkt geluwd. Wel vestigen restaurantmerken als De Beren zich, naast quickservicerestaurants, toenemend in weggebonden foodcourts.

Meer weten over deze en andere trends in food? Reserveer ons Trendreport. Klik hier »

  • Zichtbaarheid is voor restaurants langs doorgaande wegen van groot belang. Met de komst van meer restaurants aan de rand van de bebouwde kom, vindt op sommige locaties al ‘zichtverdringing’ plaats. Boeiend is een recente case rond de twee grootste partijen in deze discipline: McDonald’s tekende medio 2022 bezwaar aan tegen de bouw van een nieuwe vestiging van Van der Valk bij Alphen aan den Rijn vanwege ‘verlies van zichtbaarheid’.
  • Aangejaagd door producenten, grossiers en het management van gecentraliseerde horecagroepen doen vormen van systeemgastronomie en aanlevering vanuit centrale keukens versneld hun intrede. Lees hier meer over de trend systeemgastronomie »
  • Trolleys lijken een comeback te beleven. Ze worden niet alleen ingezet als rijdende kaasplank of voor additionele bereiding, maar ook als showmeubel. Voorbeeld is de steakkar van restaurant Miss Jones in Voorburg: gasten kiezen zelf het vlees dat ze bereid willen zien op de Jospergrill. Dit soort belevingsvolle presentaties, zoals ook het zogenaamde ‘geflambeerde kaaswiel’, is echter wel arbeidsintensief.
  • Belevingsvolle locaties blijven in trek. Het aantal rooftop-restaurants neemt toe. De rooftopbar van hotel The Den in Den Bosch is een mooi voorbeeld van zo’n onlangs geopende bar. ‘Een kosmopolitische bar met sexy interieur als culinair hoogtepunt van Den Bosch’, zo omschrijft The Den zichzelf. Daarnaast hebben veel restaurants aan corona – met instemming van de gemeente – een groter (winter)terras overgehouden. De onstuimige groei van restaurants op industriële locaties, zoals in oude fabrieken, lijkt ietwat geluwd.
  • Groeiend is het aantal restaurants waar kweek van eigen groenten, kruiden of zelfs tarwesoorten integraal deel is van de bedrijfsformule. Restaurant Het Seminar in Zenderen is bijvoorbeeld volledig zelfvoorzienend. Toenemend worden bovendien eigen (fris)dranken en sappen geserveerd. Vormen van urban of inhouse farming via kweekkasten blijven vooralsnog beperkt.
  • Het aandeel biologisch blijft in de restaurantsector achter bij supermarkten. Wel zijn restaurants inmiddels royaal vertegenwoordigd bij het EKO-keurmerk Horeca (goud, zilver en brons naar bio-aandeel) en op het platform Allesduurzaam.nl. Lees hier meer over de trends in bio »
  • Consumenten hechten een toenemend belang aan de maatschappelijke rol die bedrijven en foodmerken bekleden. Reputatiedeskundige Paul Stamsnijder: “Het merk is de nieuwe kerk. Consumenten rekenen twee keer af: één keer aan de kassa en nog een keer op ethische standpunten. Ze eisen dat het bedrijf een standpunt inneemt, ze willen weten met wie ze te maken hebben.”
  • Bij restaurantdesign zien we elementen uit alle tijdperken en een combinatie van vrouwelijke en mannelijke elementen en kleuren. Wel is sprake van een sterke connectie met vintage stijlen als art deco, klassieke Amerikaanse diners en Memphis-design uit de eighties. Hoewel niet compleet voorbij, lijkt de industriële look met sloophout en kringloopmeubilair duidelijk over zijn hoogtepunt heen. Nieuwe restaurants zijn veelkleurig; pluche en koper domineren. Ook de meer algemene interieurstijl ‘Japandi’ – een mash-up van natuurlijke materialen, grillige vormen en verschillende texturen waarbij Japans minimalisme en Scandinavisch design samenkomen – zien we terug in nieuwe horeca-interieurs. Het Belgische restaurant Amaranth is een goed voorbeeld van een zaak die is ingericht volgens deze Japandi stijl.
  • Opmerkelijk is de comeback van de benaming ‘brasserie. Zelfs tweesterrenchef Hans van Wolde opent in 2023 een brasserie. Het gebruik van dit begrip toont in Google Trends een duidelijk opgaande lijn. De ‘bistro’ is eveneens terug aan het restaurantfront.

#foodtrends2023 #horecatrends #brasserie #restauranttrends #horecaontwikkeling2023