Tips en tricks voor horecamarketing!
Een kijkje achter de schermen
Als je al gebruik maakt van Social Media marketing voor je horecaonderneming, dan zul je vast al begrijpen hoe belangrijk het is om consistent te blijven posten. Als je een pagina van een café, restaurant of andere horecaonderneming tegenkomt die al maanden niets gepost heeft, krijg je automatisch het gevoel dat deze locatie gesloten zou kunnen zijn. Vermijd dit dus door met regelmaat te blijven posten. Verwerk in deze posts bijvoorbeeld speciale evenementen, je openingstijden, foto’s van het hele team en foto’s van de locatie zelf, zowel binnen als buiten. Laat ook de positieve en negatieve kanten zien, geef de mensen “een kijkje achter de schermen”. Zo weten de mensen beter hoe je onderneming in elkaar steekt, en wat ze kunnen verwachten. Het posten van foto’s na bijvoorbeeld een toffe avond op je locatie is ook een slimme zet, want hier kunnen mensen elkaar aan “taggen”, waardoor je een groter publiek bereikt. Als je gebruikt maakt van meerdere kanalen, gebruik ze dan ook verschillend. Gebruik bijvoorbeeld Instagram om foto’s op te delen, en Facebook om informatie te geven over bepaalde evenementen. Natuurlijk kun je deze informatie over evenementen ook verwerken in een foto, en die ook op Instagram zetten. De informatie is gelijk, maar de posts zijn anders, en op deze manier bereik je je publiek op de door hen gewenste manier.
Maak het persoonlijk en creëer loyaliteit
Met het inzetten van deze kanalen probeer je natuurlijk klanten je zaak in te trekken, en om deze vol te krijgen. Gemiddeld komt 50%-70% van je omzet van vaste klanten, en het is dan ook zeer belangrijk om klanten vast te houden. Om klanten vast te houden, zijn er verschillende strategieën mogelijk. De belangrijkste is het verzamelen van data over je klanten. Stel je hebt een restaurant waar online gereserveerd kan worden, en deze persoon heeft allergieën of voorkeuren, kun je deze meteen toevoegen als notitie bij de naam. Zo krijgt deze klant net dat vleugje persoonlijke aandacht wat zo belangrijk is in deze wereld. Je zou ook een spaar/loyaliteitsprogramma op kunnen zetten. Zo zijn er cafetaria’s die bijvoorbeeld een tienpunten systeem hebben, waarbij elke tien euro één punt is. Bij 10 punten krijg je bijvoorbeeld een ijstaart bij je bestelling. Uiteraard kun je hier creatief mee zijn, om een passend programma bij je eigen onderneming te bedenken.
Slechte beoordeling “belonen”?
Stel, iemand laat op internet een slechte reactie over je onderneming achter. Veel horecaondernemers negeren dit simpelweg, en kijken alleen naar de positieve ervaringen. Echter is uit onderzoek gebleken dat positieve ervaringen maar aan 5 mensen worden doorverteld, en slechte ervaringen maar liefst 20 keer. Door op deze slechte ervaringen te reageren, laat je zien dat je een begripvolle ondernemer bent, die open staat voor suggesties. Je zou bijvoorbeeld een ontevreden kant uit kunnen nodigen om een gratis kop koffie te komen drinken. Je toont begrip, en de klant voelt zich dan (in vrijwel ieder geval) gewaardeerd, waardoor deze slechte ervaring omgevormd tot een positieve ervaring. Misschien wordt deze klant nu zelfs wel een vaste klant!
Bron: https://www.sprout.nl/persberichten/marketing-de-horeca-wat-werkt-wat-niet