1. Ellis: hamburgers
‘Not just another burger brand’, zegt Ellis over zichzelf. Tot 2021 bekend onder de naam Ellis Gourmet Burger. In 2011 opende het eerste restaurant in Brussel. De oprichters streefden er naar een concept neer te zetten waarbij de perfecte ambachtelijk gemaakte hamburger geserveerd wordt in een restaurantwaardige setting. Het vlees is afkomstig van de bekende Belgische slager Hendrik Dierendonck. Ook over de vegaburger is nagedacht: Ellis serveerde als een van de eerste zaken in België de 100% veganistische Beyond Burger. In België zijn er inmiddels vijftien locaties en in Nederland vier.
2. Poule & Poulette: kip
Deze keten is helemaal ontwikkeld rondom kip. Er zijn momenteel acht locaties, waarvan een in Leuven. De andere restaurants vind je in Antwerpen, Brussel, Gent, Mechelen en Oostende. Het menu staat vol met kipgerechten: van kipnuggets tot hele of halve kippen en van salade met kip tot een kipburger. De kip is niet alleen doorvertaald in het menu: in de hele guest journey is kip vertegenwoordigd. Je zit hier als gast in een ‘kippenhok’, in kleine houten hokjes die verschillen van hoogte. Wil je iets bestellen, dan trek je aan het koord van het ‘kippenhoklampje’ net buiten het hok en komt er iemand van de bediening naar je toe. Op de toilet worden gasten vriendelijk doch humoristisch verzocht het toilet netjes te houden met de quote #kipitclean.