klik om zoom in te schakelen
laden…
We hebben geen resultaten gevonden
open kaart
Uitzicht roadmap Satelliet Hybride Terrein Mijn locatie Volledig scherm Vorige volgende
Uw zoekresultaten

Aansprakelijkheid bij ongeval, bent u op de hoogte?

Gepost door MIH op april 13, 2018
0

Een ongeluk zit in een klein hoekje …

Als eigenaar of exploitant van een horecazaak moet u instaan voor de veiligheid in uw horecazaak. Dat is niets nieuws, maar bent u ook aansprakelijk als iemand in de drukte valt over een muurtje wat er al jaren staat?

Feestje! Op eerste pinksterdag organiseert de eigenaar van een horecazaak in een feestavond. Uiteraard wordt er alcohol genuttigd door de aanwezige bezoekers. Het is die avond gezellig druk, maar volgens de eigenaar en de bezoekers zeker niet absurd druk. De kegelbaan is ingericht als discotheek en is verlicht met felle discolampen.

Pechvogel. Ook een bezoeker, die regelmatig in de zaak van de eigenaar komt, stort zich in het feestgedruis en drinkt daarbij het nodige. Als hij die avond naar het toilet gaat, komt hij ten val over het muurtje midden in de zaak. In het ziekenhuis wordt geconstateerd dat zijn schouder gebroken is.

Wat beslist de rechter?

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 08.02.2018 (GHARL:2018:1182), oordeelt dat de horecazaak vanwege het ongelukkige geplaatste muurtje wel degelijk moest worden aangemerkt als ‘gebrekkige zaak’ waarvoor Jan als eigenaar/exploitant aansprakelijk was.

Wat betekent dit?

Dit betekent dat de horecazaak aansprakelijk is voor de schade die is ontstaan. Daarnaast is de eigenaar verantwoordelijk voor de kosten, die de bezoeker het gehele rechtsproces gemaakt heeft voor het aannemen van een advocaat in de eerste aanleg en in het hoger beroep.

Let dus goed op!

Als eigenaar of exploitant van een horecazaak bent u verantwoordelijk voor de veiligheid van uw gasten. Zorg dat de inrichting voldoende veilig is en markeer eventuele opstapjes en dergelijke. Ga na of u voldoende verzekerd bent, bijvoorbeeld via een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB).

 

Vergelijk aanbiedingen