klik om zoom in te schakelen
laden…
We hebben geen resultaten gevonden
open kaart
Uitzicht roadmap Satelliet Hybride Terrein Mijn locatie Volledig scherm Vorige volgende
Uw zoekresultaten

Wel of geen BTW betalen over de verkoop van een horecabedrijf?

Gepost door MIH op oktober 9, 2017
0
Wel of geen BTW betalen. Informatie Makelaar in horeca.nl lid Vereniging Makelaardij Horeca VMH

Wel of geen BTW betalen. Informatie Makelaar in horeca.nl lid Vereniging Makelaardij Horeca VMH

De rechter moest er zelfs aan te pas komen om te beoordelen of de verkoopprijs van een verkochte horecazaak belast was met btw. Dat is een tegenvaller.Denkt u dat alles achter de rug is en dan moet er nog BTW betaald worden.

Wat speelde er en waar moet u bij toekomstplannen rekening mee houden?

Bij de verkoop of vestiging van een horecabedrijf komt heel wat kijken. Wat is de horecaonderneming waard? Hoe moet dat gefinancierd worden en wat komt er van uw horecabedrijf terecht na de verkoop? Dan moet een en ander ook nog op papier worden gezet. En vaak, maar zeker niet altijd, wordt er nog een factuur gestuurd ter zake van de overname.

Afspraken. Er worden vaak afspraken gemaakt over zaken als goodwill, inventaris, personeel, huurrechten (of -plichten), voorraad, lopende contracten, en soms de wijze van betrokkenheid van de verkoper.

Vastlegging. Soms wordt er uitgebreid beschreven hoe de overdracht wordt geregeld, wat de waarde van de diverse onderdelen is en hoe de betaling moet plaatsvinden. Het gebeurt echter ook vaak dat een groot deel van de afspraken mondeling wordt gemaakt, en dat de boekhouder uiteindelijk zelf maar iets in elkaar zet, om toch wat in de administratie te hebben.

BTW verdient bijzondere aandacht!

BTW? De verkoop van een horecaonderneming, of een zelfstandig onderdeel daarvan (zoals een vestiging), is niet met btw belast. Wat ‘een onderneming’ is, kan heel uitgebreid, maar ook heel klein zijn. Een verhuurd bedrijfspand verkopen is al voldoende. Een paar onderdelen van een onderneming verkopen, zoals een klantenbestand en een bedrijfsnaam, terwijl er daarnaast nog inventaris is, een huurovereenkomst, voorraad en verplichtingen aan crediteuren, volstaat niet. Dan moet er ‘gewoon’ btw in rekening worden gebracht.

Rechtszaak wel of geen btw …

Bewijs. Achteraf blijkt het vaak lastig om aan te tonen of er nu een onderneming is verkocht. In deze rechtszaak, Rechtbank Gelderland, 21.08.2017 (RBGEL:2017:4307) , was precies dat wat de uitbater van een horecagelegenheid parten speelde. Er waren twee overeenkomsten die over de overdracht van een onderneming gingen, die alleen door de verkoper getekend waren, maar er was ook een factuur gestuurd waarin slechts over het ‘inleveren van de huurrechten en afstand van toekomstige exploitatie-inkomsten’ werd gesproken. De Belastingdienst vond dat er btw verschuldigd was, omdat er geen onderneming was overgedragen en omdat er btw op de nota stond vermeld.

Rechter. De rechter vond dat de horecaondernemer moest bewijzen dat er een onderneming was overgedragen, omdat dit een bijzondere btw-regel is. Wie een beroep op zo’n bijzondere regel doet, moet dan ook kunnen aantonen dat deze bijzondere regel van toepassing is, zo zei de rechter. Doordat de verschillende stukken elkaar tegenspraken, trok de ondernemer hier aan het kortste eind, en moest de btw wel worden afgedragen.

Leg de afspraken vast

Zorg dat de afspraken bij verkoop of overname goed op papier ( juiste koopovereenkomst) worden gezet, en dat het contract door beide partijen wordt ondertekend. Stuurt u ook nog een factuur ter zake van de overdracht? Zorg dat de bewoordingen op de factuur duidelijk zijn en verwijs naar het koopcontract.

Verkoop van een onderneming is niet belast met btw, maar dat moet u ook achteraf kunnen aantonen. Zorg dat de afspraken duidelijk op papier staan en door beide partijen zijn ondertekend. Verwijs op de factuur naar dit contract. Dat scheelt u heel wat gedoe achteraf!

lees verder!

Vergelijk aanbiedingen