klik om zoom in te schakelen
laden…
We hebben geen resultaten gevonden
open kaart
Uitzicht roadmap Satelliet Hybride Terrein Mijn locatie Volledig scherm Vorige volgende
Uw zoekresultaten

Kinderen en jeugdigen, wanneer inroosteren?

Gepost door MIH op november 27, 2018
0

Kinderen en jeugdigen, wanneer inroosteren?

Gerelateerde documenten

Wie is wie? De Arbeidstijdenwet (ATW) zegt dat iemand die jonger is dan 16 jaar een kind is en 16- en 17-jarigen jeugdigen worden genoemd.

Schooltijd. De crux van de regels zit hem in het werken buiten schooltijd. Dat kan zijn na school, tijdens feestdagen, in de weekeinden en tijdens vakanties. Daarnaast bepaalt de ATW ook welke werkzaamheden mogen worden uitgevoerd en welke niet. Als u die regels aan uw laars lapt, kan dat een vervelende en dure kwestie worden, vooral als daardoor bedrijfsongevallen ontstaan. En deze zitten vaak in een klein hoekje.

Wat mogen 13- en 14-jarigen doen? De ATW zegt dat 13- en 14-jarigen enkel werk mogen verrichten van niet-industriële hulp van lichte aard. Een mondvol dus. In de horeca moet u daarbij denken aan hulpwerkzaamheden, zoals het afruimen van tafels, meehelpen in de bediening, flessen sorteren, boodschappen doen, asbakken legen, etc.

Let op. Afwassen met een geautomatiseerde afwasmachine wordt meestal beschouwd als geïndustrialiseerde arbeid en is dus volgens de ATW niet toegestaan. Dat geldt ook voor het contact met gevaarlijke stoffen waaronder bepaalde schoonmiddelen vallen. Zorg altijd voor veiligheid en bescherming (gezondheid en ontwikkeling van een kind)!

15-jarigen? Deze groep mag niet-industriële arbeid, maar niet slechts hulparbeid verrichten. Afwassen met een machine mag dus niet, maar wel het afdrogen, poleren en wegzetten van afwas en het met de hand afwassen. Let op. Ingevolge de Drank- en Horecawet mogen personen jonger dan 16 jaar gedurende de tijd dat er alcohol geschonken wordt, geen diensten draaien (DHW art. 24 lid 3) . Ook dat beperkt u qua inzet.

16- en 17-jarigen. Deze groep mag gewoon arbeid verrichten, mits u hen, zoals ook bij andere werknemers, een veilige werkplek biedt.

Bron: Horeca Nederland

Vergelijk aanbiedingen